
Vad är armering?
Kombinationen av armering och betong är verkligen lyckad. Armeringen bidrar till att göra betongen starkare, vilket innebär att betongkonstruktioner tar upp större dragkrafter än om de vore oarmerade. Armeringen som är tillverkad av armeringsstål gjuts in betongen som stänger, nät eller mer komplexa konstruktioner som korgar.
Armering och armerad betong är i Sverige sedan länge det viktigaste materialet för utförande av byggnader och anläggningar. Orsaken är betongens höga tryckhållfasthet i kombination med armeringsstålets förmåga att ta upp dragspänningar och god formbarhet som ger flexibla möjligheter till formgivning. Även bra ljudisolering och brandskydd är två viktiga argument för armerad betong som byggnadsmaterial.
Användningsområde
Betong som inte armeras är spröd och spricker lätt. Armeringen tar upp drag-, tryck- och skjuvspänningar och förhindrar sprickbildning samt fördelar belastningen i byggnadens olika delar. Armering kan sammanfogas genom najning eller svetsning. För att förbättra fästet till betongen kan tråd eller klen stång med räfflad yta svetsas till nät.
Armeringsstänger finns i raka längder, rullarmering eller färdigklippta längder. Rullarmering är en metod där man svetsar fast huvudarmeringen med rätt inbördes avstånd mellan stängerna. Rullen anpassas med stänger som kan ha varierande längd, placering och dimension. Varje rulle innehåller armering i en riktning. Det betyder att en korsarmerad platta kräver två rullar.
Försvetsad armering kan erhållas färdiga för ingjutning. Armeringsnät används främst för plana betongkonstruktioner och finns som standardnät, fingerskarvade nät, väggnät, skarvnät, mininät, pallnät och specialnät. Specialnät med anpassade bredder och längder kan levereras efter beställning. Armeringsnät kan placeras på distansklossar för att säkerställa rätt höjdplacering beroende på vilken funktion nätet ska uppfylla.
Fiberarmerad betong är armerad med stål- plast- eller glasfiber.
Placering av armeringsnät
Vilken placering av armeringsnäten och armeringsjärnen beror vad man vill uppnå för byggteknisk egenskap i konstruktionen.
Placering i ovankant av betongen ger en mindre sprickbildning och placering i underkant ger ökad styrka.
Till en normal husgrund med 10cm betong lämpar det sig att placera armeringsnäten på armeringsdistanser höjd 40-50mm ovan cellplast.
Då får man både tillräcklig styrka samt motverkande av sprickor. Var noga där armeringsnäten möts flera i skarv så den inte blir för hög i förhållande till färdiggjutet golv.
Tänk på att vid all betonggjutning att ha minst 30mm täckskikt av betong ovan armeringen.
För att konstruera en Vot eller bärande vägg så rekommenderas minst 20 till 30cm betong med 2 till 5st 12mm armeringsjärn i underkant samt eventuellt 2st i ovankant.
Armeringsjärn kallas oftast Kamstål för dess “kammar” som gör att de fäster fast ordentligt i betongen. Det finns även släta armeringsjärn men är inte så vanligt.
Synonymer till armering
- förstärkning; armeringsstång